WORLDS VI

Nashvillen Convention Centerissä järjestettiin 7.1.-11.1.98 järjestyksessä kuudennet country-tanssien maailmanmestaruuskilpailut. Mukana oli niin pari- kuin rivitanssit, ryhmät ja koreografit niin, että eri sarjoja oli yhteensä useita kymmeniä. Kilpailut kestivät viisi päivää ja sarjojen määrästä johtuen kilpailuja käytiin useassa salissa samanaikaisesti. Rivitanssit olivat mukana vasta kolmatta kertaa. Osallistujia oli monesta eri maasta mm: Englannista, Canadasta, Australiasta, Hollannista, ja tietenkin USA:sta. Hollanti oli näyttävästi esillä isolla ryhmällä johon kuului yli kaksikymmentä tanssijaa. Se näkyi myös lopputuloksissa joissa sekä hollantilaiset että englantilaiset pääsivät loistamaan. 

Tanssijoita ja tanssityylejä löytyi joka lähtöön. Tuomaristolla oli välillä vaikeuksia tanssijoiden arvioinnissa, kun piti vetää rajat mikä kuuluu rivitansseihin ja mikä edustaa jo toista tanssimuotoa. Säännöt eivät kuitenkaan jättäneet tulkinnan varaan ja ne kilpailijat jotka tekivät selkeästi sääntöjen vastaisia liikkeitä, kuten lattialla ryömimistä menettivät ainakin sijoituksen. Suurin osa oli kuitenkin lukenut arvosteluperusteet huolella ja esiintyminen oli liikkeiden osalta oikeaa ja muutenkin taidokasta. Nuorimmat kilpailijat olivat alle kymmenvuotiaita ja vanhimmat lähemmäs kuuttakymmentä. 

Kilpailujen yhteydessä järjestettiin myös ns. Workshoppeja, joissa oli mahdollisuus oppia niin country-rivi kuin paritanssejakin. Vähintään kolmessa paikassa oli opetusta samanaikaisesti, joten tekemisestä ei ollut pulaa. Rivitansseja opetti yleensä tanssin koreografit itse. Mukana oli kaikki suuret nimet: Max Perry, Jo Thompson, Knox Rhine, Hilbilly Rick, Joanne Brady, JG2, Peter Metelnick ym.... Opetus oli tehokasta: vähintään kaksi tanssia tunnissa ja joskus enemmänkin. Päivän saldo oli yleensä toistakymmentä uutta tanssia joista valitettavasti vain muutama oli muistissa päivän päätyttyä. Onneksi sentään opetuksesta sai mukaansa askelkopiot eli kotiläksyksi jäivät. Kaiken tämän lisäksi oli joka ilta vielä vapaamuotoista tanssimista aina aamuun asti. Myös tuolloin oli mahdollisuus oppia uutta, niin paljon kuin vain jaksoi kysellä. 

Meitä suomalaisia oli paikalla allekirjoittaneen lisäksi Tanja Ahtiainen ja Malla Tiainen. Kun osan aikaa kaikki kolme olimme eri opetuksessa, niin uusia tansseja tuli opittua yhteensä melkoinen määrä. Näistä tansseista ja paljosta muusta uudesta pääsette nauttimaan tulevissa Western Dancersin opetustilaisuuksissa ympäri Suomea. 

Kuka sitten voitti? Ei sillä loppujen lopuksi ollut suurta merkitystä. Koko tapahtuma oli yhtä tanssin juhlaa ja hauskanpitoa, jossa voittajia olivat kaikki mukana olleet. Jos olet kuitenkin kiinnostunut sarjojen parhaista, niin tulokset löydät Internetistä osoitteesta: www.ucwdc.com.

Seuraavan kerran kilpailut järjestetään 30.12.98-4.1.99 San Antoniossa, Texasissa. Toivottavasti silloin näemme kilpailuissa myös Suomalaisia värejä. Kilpailutoiminta on erinomainen keino viedä lajia eteenpäin. Se antaa harrastajille aivan uutta motivaatiota kehittää tanssitaitojaan ja kilpailujen avulla näkee myös mikä on kiinnostuksen laajuus ja tanssijoiden sen hetkinen taso. Voittaminen ei ole tärkeintä, vaan niin kuin country-tansseissa muutenkin: hauskanpito! 

Matkaterveisin
Jorma Leitzinger Jr.(c) 1998, 1999, 2000, Jorma Leitzinger Jr
Julkaistu KantriMania -lehdessä 1998