RIVITANSSIT SUOMESSA

Kantritanssien historia juontaa juurensa aina 1600 ja 1700 -luvun Eurooppaan josta siirtolaisten myötä Amerikkaan siirtyneet "maaseudun väestön" kansantanssit jalostuivat tanssimuodoksi jota kutsumme tänä päivänä yleisnimellä kantritanssit. Eri kantritanssimuotoja ovat mm. rivitanssit (line dance), paritanssit (couple ja partner dance), neliötanssit (square dance) ja piiritanssit (round/circle dance). Jokainen tanssimuodoista enemmän ja vähemmän sukua toisilleen. 

Monet mieltävät rivitanssit vain kantrimusiikkiin tanssittavaksi, mutta tässä on vain osa totuutta. Rivitanssit ovat kautta aikojen eläneet musiikkivirtauksien mukana säilyttäen näin tanssijoiden mielenkiinnon.

Suuri yleisö löysi rivitanssit kuitenkin oikeastaan vasta 1990 -luvun alussa kun kantrimusiikki koki muutoksen ja syntyi tyylisuunta "New Country". Amerikkalaisesta kantrimusiikista tuli hetkessä rokahtavampaa, menevämpää ja samalla myös tanssittavampaa. Uusiin hittibiiseihin tehtiin nimikkorivitansseja ja yhtä lailla kuin kappaleet jäivät ihmisten mieliin täyttyivät tanssilattiat tanssien kuten Achy Breacky, Boot Scootin' Boogie, Slappin' Leather, Tush Push ja Honky Tonk Twist tahdissa. Tanssit olivat helppoja ja vauhdikkaita - kenen tahansa opittavissa - eikä paria tarvinnut. 

Rivitanssit - tällä hetkellä suosituin kantritanssimuoto Euroopassa - saapuivat toden teolla Suomeen kesällä 1993 ja saivat alusta lähtien lukuisia innokkaita harrastajia.

Pian kotoisen opetuksen aloittamisen jälkeen innokkaimmat perustivat rivitansseihin erikoistuneen tanssiryhmän Wild West Country Dancers, jonka ensiesiintyminen tapahtui uudenvuoden iltana 93/94 Tampereella Crazy Horse Saluunassa. Seuraava esiintyminen olikin ulkomailla Tallinnassa ja siitä eteenpäin esiintymisiä ja opetuskeikkoja riitti ryhmällä runsaasti ympäri Suomen.

Nashville Country Cafe sulki ovensa vajaa kaksi vuotta perustamisen jälkeen ja eteen tuli uuden kantapaikan etsiminen. Lyhyen aikaa opetimme Ravintola Kaisaniemessä, missä järjestettiin myös Suomen ensimmäiset rivitanssikilpailut loppuvuonna 1994. Säännöllinen opetustoiminta siirtyi kuitenkin melko pian Mikonkadulla sijaitsevaan Honky Tonk Cafeseen 

Keikkojen lisääntymisen ja harrastajamäärän kasvun myötä perustettiin 27.3.1995 Suomen ensimmäinen rivitansseihin erikoistunut yhdistys Western Dancers.

Harrastuksen suosion ja tason hyvänä mittarina toimivat kilpailut. Tanssikilpailujen järjestämisen perinnettä jatkoimme Turussa 1996, jonne saimme myös hieman aikaisempaa kertaa enemmän osallistujia. Suuri yleisö jäi kuitenkin yhä puuttumaan.

Tanssilattia (myöhemmin paremminkin tanssitila) Honky Tonk Cafessa kävi pieneksi ja oli jälleen aika uudelle kantapaikalle. Kuin tilauksesta vuoden 1997 alussa Helsingin Mäkelänkadulle avattiin Ravintola Kantri Star jonka imagoon harrastuksemme sopi kuin tilauksesta. Myös vuonna 1994 perustettu Country & Western Society of Finland päätti siirtyä järjestämään iltojaan Kantri Starissa joten uusi ‘kantrikapakka' oli syntynyt.

Vuosina 1998 ja 1999 järjestettiin jälleen rivitanssikilpailut. Tällä kertaa myös suuri yleisö löysi tapahtuman. Vuoden 1999 kilpailut olivat jo kaksipäiväiset ja yleisöä tapahtumassa oli lähes 800.

Harrastajamäärä jatkaa edelleen tasaisen kiihtyvää kasvua mikä mahdollistaa myös uusien tapahtumien järjestämisen. Marraskuussa 1999 saapui Suomeen Western Dancers -yhdistyksen kutsumana yksi maailman tunnetuimpiin kuuluva rivitanssikoreografi ja -opettaja Max Perry. Opetustilaisuudet järjestettiin Helsingissä 12. ja 13.11.99 ja Jyväskylässä 14.11.99. Kolmipäiväinen tapahtuma keräsi yli 800 innokasta rivitanssien ystävää.

LYHYESTI

 • 1993 Rivitanssit saapuivat Suomeen.
 • 1993 Wild West Country Dancers -tanssiryhmä perustettiin
 • 1994 Country & Western Society of Finland -yhdistys perustettiin
 • 1995 Western Dancers - ensimmäinen rivitansseille erikoistunut yhdistys perustettiin
 • Rivitanssikilpailuita järjestettiin vuosina 1994, 1996, 1998, 1999.
 • 1997 Western Dancers aloitti rivitanssiohjaajien koulutuksen.
 • 1998 Western Dancers esiintyi ensimmäisenä eurooppalaisena rivitanssiryhmänä "The Nashville Network" TV-kanavan (USA) Club Dance -ohjelmassa.
tanssiyhdistyksien ja -ryhmien perustamisvuosia:
 • 1993: Wild West Country Dancers (Helsinki)
 • 1995: Western Dancers ry. (Helsinki)
 • 1996: Country Dancers Kotka ry. (Kotka), North Hill Country Dancers ry. (Oulu)
 • 1997: Yeehaw Line Dancers ry. (Elimäki), Wild West Club ry. (Hämeenlinna), King Village Country Dancers ry. (Ruotsinpyhtää)
 • 1998: Pirkanmaan Line Dancers ry. (Tampere), Hillybilly Dance ry. (Kuopio), Päijät-Hämeen Kantrin ystävät ry. (Lahti), Cowboys & Dreams ry. (Kotka) jne...
 • 1999: Suomen Country-tanssinohjaajat ry.
Tällä hetkellä harrastajia on jo useita tuhansia ympäri Suomea.(c) 2000, Jorma Leitzinger Jr
(otan mielelläni vastaan tekstejä oikoluettavaksi)